Vladimír Ondys – Z konce světa

Neviditelný Pepa – Jaroslav Hutka

Posted in Z pošty by vlado on 15 listopadu, 2011

listopad 2011

16. středa, Hutka, KOLÍN, Městský společenský dům, Zámecká 109, 20:00

17. čtvrtek, Hutka, KONSTANTINOVY LÁZNĚ, 19:30

19. sobota, Hutka, VELKÉ KARLOVICE, restaurace U muzea, 18:00

20. neděle, Hutka, JEDOVNICE, kinosál, 17:15

23. středa, Hutka, LOUNY, Vrchlického divadlo, divadelní kavárna, 19:00

25. pátek, Hutka, PRAHA 14, kulturní dům v Kyjích, Šimanovská 47, 19:00

27. neděle, Hutka, LITVÍNOV, kostel sv. Michaela archanděla, 16:00

NEVIDITELNÝ PEPA

PETICE NÁRODNÍCH POKLADŮ zabrala.Ovšem kromě veselé nálady to zase vedlo několik nenechavců k všetečné otázce, co to české rádio pořád vysílá za blbou muziku. Je to otázka zbytečná a Pepu Mafiána nezajímá. Ten nacpe do každodenního playlistu v počítači blbé písničky, které pak musí redaktoři celý den pouštět, aby posluchače nadrogovali dostatečnou závislostí na nevkusu. Některým redaktorům to tiše vadí, většině už je to jedno a neviditelného Pepu osloví pouze prachy, které se mu podaří blbými písničkami z veřejnoprávního rádia vycucat. Dobrými písničkami by to asi nešlo.

Když se před sedmi lety stal Jan Pokorný šéfem zpravodajství Radiožurnálu, ptal jsem se ho, co s blbou muzikou bude dělat. Řekl, že nic, že muzika mu nevadí. Dnes vím, že mu nesmí vadit, protože by ho nejspíš vyhodili, jako on tehdy vyhodil mě. Před šesti lety jsem dostal na pokorném Radiožurnálu svobodný prostor, abych posluchačům kladl otázky, které jsem vždy týden předem oznámil. Posluchači telefonovali a mluvilo se a mezi řečmi se neviditelný Pepa vždy vecpal s blbou písničkou. Když jsem vyhlásil, že se příště bude mluvit o muzice na Radiožurnálu, tak už se další týden nekonal. Už žádný další. Oficiálně se to jmenovalo, že se objevilo naléhavé politické téma, které se muselo řešit zrovna v ten můj vysílací čas. Viz fejeton DROBEČKY z roku 2005: http://www.hutka.cz/new/html/drobecky.html Lidem ale téma blbých písniček lhostejné nebylo a když o tom nemohli diskutovat veřejně po telefonu, ozvali se mi na mail: http://www.hutka.cz/new/html/drobeckya.html Ale to už bylo neviditelnému Pepovi jedno. Na jeho rádiu to nebylo a jeho posluchačské stádo to nevyplašilo. Veřejnoprávní rádio má na rozdíl od soukromého rádia nekontrolovatelné hromady peněz a je škoda si z tak tlustého koláče neodklonit. A přes muziku se to dá elegantně, blbá písnička je noblesní kráva s mnoha skrytými vemeny. Stěžoval jsem si tehdy u kozla zahradníkem. Generální ředitel rádia, Kasík, byl bývalý barový hudebník, který za svou hlubokou neschopnost dostával větší plat než předseda vlády. Díval se na mne s nevinnou tváří a říkal, že neví o čem mluvím. Za ty prachy by i schopnější kanóni nevěděli. Takže se mi dodnes zdá vtipné, jak redaktoři Radiožurnálu umí žhavě mluvit o nešvarech ve společnosti a ve vlastním hnízdě si hřejí korupční vajíčko Pepy Mafiána. Jan Pokorný se to naučil ještě za dob, kdy šel u tajícího bolševika za politického novináře. Už tehdy se na Radiu Hvězda hrála blbá muzika a už tehdy ji pouštěl neviditelný mafián Pepa…

V posledním čase o neviditelném Pepovi psal ještě muzikant Zdeněk Vřešťál a písničkář Jan Burian:

Zdeněk Vřešťál: Heleno, děkuji!

Velice mě rozesmála stížnost zpěvačky Heleny Vondráčkové adresovaná Radě Českého rozhlasu. Její hlas poslouchá celý národ už téměř půl století a nedá se říci, že by právě tato zpěvačka nedostala šanci proslavit se právě díky vysílání Českého, dříve Československého rozhlasu. Doba se sice změnila, ale právě v těchto letech jsme svědky velkých návratů zpěváků z šedesátých let minulého století. Každá soukromá stanice hlásá, že hraje staré české hity a všechny tyto stanice znějí úplně stejně. Žádná z nich se nesnaží objevovat nové tváře české populární hudby a dostat do vysílání byť jedinou novou písničku je nadlidský úkol. Je to jako z Hellerovy Hlavy 22 – „my vám tu písničku hrát nebudeme, protože ji nikdo nezná…“ Když se jich zeptáte, jak to udělat, aby se známou stala, poradí vám stejní fiškulové, že ji přece musíte nejdřív dostat do vysílání nějaké rozhlasové stanice… To znamená, že v soukromém sektoru nemám jako autor a interpret žádnou šanci. Komerční stanice bude vždycky vysílat jenom to, co je známé, protože populární písničky jsou pro ně jenom jakousi vatou mezi reklamami.

Obracím se proto logicky na Český rozhlas, stanici, která vysílá za naše společné peníze. Ano, kdo jiný by měl hrát původní a novou českou tvorbu, kdo by měl být oním Kolumbem v neprozkoumaných vodách české populární hudby? Konglomerát veřejnoprávních stanic jménem Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Česko, Wave, Leonardo, Regina, Region, Plzeň, Pardubice, Hradec Králové, Ústí nad Labem a další to rozhodně nedělá. Jsou to vlastně státem a námi dotované pseudokomerční stanice, které se snaží zalíbit – nikoli objevovat nové, ještě neohrané a neprověřené. Prioritou je poslouchanost, nikoli poslouchatelnost. Připojuji se proto ke stížnosti známé zpěvačky a ptám se Rady Českého rozhlasu, kde jsou ty stovky nových děl mladých českých autorů? Kdo pomůže mladým skladatelům, textařům, muzikantům a zpěvákům – lidem, kteří svým vrstevníkům ukazují cestu? Není už náhodou na čase něco změnit a říci ono známé Děkujeme, odejděte?! A Vám, Heleno Vondráčková, děkuji za nahrávku na smeč!

 Zdeněk Vřešťál, 55 let

začínající skladatel a textař

Jan Burian: OTEVŘENÝ DOPIS ANEB PŘÍMLUVA ZA HUDBU

Vážená Rado Českého rozhlasu,

dostal jsem dopis od jednoho z vašich členů a s ním i pozvání k diskusi nad neutěšenou kvalitou hudby ve vysílání veřejnoprávních stanic Radiožurnál a Praha. Rozhodl jsem se reagovat hned a touto cestou, přestože si myslím, že debata měla proběhnout zhruba před dvaceti lety, když se v téhle zemi změnil režim. Od té doby se totiž v hudebním vysílání těchto dvou stanic podařilo zejména úspěšně rozvinout a pak zakonzervovat systém, který slouží takzvanému hudebnímu průmyslu a systematicky devastuje povědomí posluchačů o tom, co to vlastně hudba je a k čemu slouží.

Především odvěký hudební žánr, kterému se říká píseň, byl na vlnách těchto – zdůrazňuji, že veřejnoprávních – stanic degradován na něco, čím se ve vysílání vyplňuje prostor mezi jednotlivými mluvenými vstupy. Když nikdo nemluví a neznějí džingly či reklamy, poslouží píseň jako předěl, jako vata, a tahle vycpávka je ještě ke všemu vybírána a uváděna anonymně. Vesměs se totiž jména interpretů, autorů ani dramaturga, který za to, co se nám line do uší, nese odpovědnost, nedozvíme.

Pokud máte záslužný zájem tento nedůstojný stav změnit, naskýtá se jedna možnost – návrat (ale raději tomu neříkejme návrat – není se kam vracet!) k osobní zodpovědnosti za vybírání hudby v rozhlase, konec anonymity. Konec teorií a praxe „selektorů“, jakož i demagogických výroků o tom, co lidé takzvaně „chtějí“ poslouchat. Dost schovávání se za pofidérní průzkumy a teze, že rozhlas má vysílat především to, co si jeho posluchači přejí.

Veřejnoprávnost v hudebním vysílání přece nemůže spočívat v jakési přímé demokracii, tedy v tom, aby si zprůměrované skupiny vybíraly, co chtějí vysílat z „předvybraného“ balíku hudby. Běžný posluchač rozhlasu zajisté nemůže být dramaturgem, to by znamenalo popření veškeré odbornosti této profese. Dramaturg má v případě veřejnoprávního média také pomáhat posluchačům tříbit si vkus – třeba tím, že informuje o nových trendech, připomíná nejlepší díla minulosti a brání braku a hrubé komerci, aby ovládla vysílání. Je-li hudební část rozhlasového programu v rukou amatérů, kteří se navíc zaštiťují tezí, že lidem se má pouštět, co oni „chtějí“, dopadá vysílání tak, jak ho známe dnes, a lepší to nebude.

Kudy z toho ven? Zrušte všechny ty takzvané playlisty a selektory a dejte důvěru vzdělaným a citlivým hudebním dramaturgům. Skoncujte s anonymitou ve výběru hudby pro vysílání veřejnoprávního rozhlasu.

Je velmi škodlivé, když model vysílání, který představuje zejména Radiožurnál, vychází ze snahy o co největší „poslechovost“ stanice. To je strategie, kterou se vesměs řídí soukromé stanice (a fakt, že ne úplně všechny, by měl být burcující). Od veřejnoprávního rozhlasu žádáme kromě objektivního zpravodajství především kulturnost, která není závislá na diktátu peněz. Nechceme, aby se taková stanice snažila konkurovat bulváru tím, že dodá ještě lacinější zboží.

Prosím, zkuste být odvážní a přehodnotit svůj způsob myšlení a vnímání veřejnoprávní funkce rozhlasu. Ten dosavadní, jak sami vidíte, nikam nevedl.

Jan Burian, písničkář a spisovatel

22 komentářů

Subscribe to comments with RSS.

  1. ondys said, on 15 listopadu, 2011 at 23:51

    🙂

  2. palosino123 said, on 16 listopadu, 2011 at 09:11

    Rád bych ještě něco napsal k předchozímu tématu. Jsem v poněkud rozporuplné situaci, kdy doma nemám a nechci mít internet, ovšem zároveň, když pootevřu balkón, položím notebook na parapet, tak chytám signál čísi wifi. Inu, zvědavost mi nedá, co taky dělat po návratu z knajpy, tak obleču dvoje ponožky, na pyžamo hodím šusťáky, otevřu flašku a zhruba do desáté surfuju po blozích, občas přihodím nějaké to porno. Včerejší kosa, spolu s podivnou směsicí alkoholu, kterou jsem od pěti hodin zkonzumoval, nedovolila psát více srozumitelné věty. Mrzly mi pracky, nohy i další končetiny (hlava, apod.), na notebook jsem vylil Fernet a vztekle nadával sám sobě, proč to vlastně dělám.
    Rezolutní odsouzení Babišovy výzvy ze strany vR mě vyloženě nakrklo a kombinace mých rýmovaček, odkazů na politické články V.O., s klipy jakéhosi bizarního bojového umění, se rázem zdála jako dokonalá surrealistická marnost. Freud by se radoval, Dalí posral. Ale zas to neberu tak vážně, v prvé řadě blog není můj a pokud jsem někomu nadával, tak se omlouvám.

    Ale k věci. Já si na Babišovi strašně vážím, že jde proti celému establishmentu, aniž by musel, riskuje útoky na svou osobu. Spekulace o jeho motivacích jsou samozřejmě na místě. Ztráta vlivu na politickou scénu, který kromě lobbingu nikdy neměl, aby zachránil třeba dotace na řepku zemědělcům, to by možná snížilo jeho zisky, ale nezruinovalo. Ono se najde spousta nohsledů, filcek, piaristů vlivných a mocných, no takovejch těch co na objednávku říkají: Jó, toho já umím. Ano, už nyní dokázal, alespoň ony, tak často zmiňované kmotry a vládnoucí byznys partaje zneklidnit. Nevím jak se věci vyvinou dál, ale tuším, že bude velice těžko hledat osobnosti pro případnou budoucí stranu. Nechci nikomu křivdit, ale spoustě čecháčků nepůjde pod nos, už jen proto, že je Slovák. Btw: Mě vždycky fascinoval ten jejich, snad anglosaský zápor: Oni tam není sú – nevím, jak se to správně slovensky píše. Vystoupil proti korupci, OK, ale obávám se, že velký problém je jinde a ten on nevyřeší, navíc sám je, když ne za vodou, tak na opačném břehu.

    Blíží se Vánoce a kromě dnešní taškařice na chatě v přilehlých Beskydech (to zas bude padlých za vlast), objednávám pár knih, pod stromek. Nevím, ale ty knihy jsou už dneska poměrně drahé. Kromě Scrutonových Stručných dějin filozofie (abych poznal i jiné filozofy než je velký Karel), jsem objednal i knihu autora, na jehož jméno jsou někteří alergičtí, Jana Kellera. Přiměl mě k tomu jeden článeček, který jsem četl včera.
    Představte si. Politicky nezávislý, přesto jeden z tvůrců tzv.: „reaganoekonomiky“ tedy politiky republikánů, má praktický totožné postřehy jako levičák Keller. Šokující. A bohužel to není o lokální korupci.

    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/paul-craig-roberts-spojene-staty-jsou-rizeny-oligarchii-demokracie-neexistuje-je-to-jen-show/

    • ondys said, on 16 listopadu, 2011 at 11:04

      😯 Milej Palosino, co Vás tak překvapilo na jevu, kterej funguje už od pouhýho setkání dvou lidí a komplikuje se s jejich počtem? Otázkou je pouze forma projevu a způsob matení ostatních… 🙄 V tom jsou Mistry především pokrokoví levičáci a výsledky jsou o to děsivější. 😦 Prej v zájmu vzniklý tlupy z nedokonale fungující společnosti.

  3. palosino123 said, on 16 listopadu, 2011 at 12:03

    Hmm, momentálně jsem nakoupil 8 knih, protože podraží, tak se musím rychle předzásobit. Jednou z nich je rozhovor s F. Koukolníkem a ten tvrdí, že lidské ráje mohou existovat ve skupině do 200 osob, což dokonce potvrzují i archeologické pozůstatky (vysocí, dobře živení lidé, bez zpřelámaných kostí). Máte ještě kus té knihy, kterou jste napsal?

    • ondys said, on 16 listopadu, 2011 at 14:02

      😆 Mne, milej kolego, nejvíc fascinuje: mohou, dyť sám dobře víte, jak si třeba dva zamilovaní dovedou udělat peklo ze života a ani jeden z nich nemusí bejt 😛 chamtivej oligarcha, 🙄 lidumilnej papaláš, nebo 😯 nezištnej byrokrat…

      Jestli to je na mne s tou knihou tak: Jasan! A až dojdou, můžu jich napsat tolik, kolik si budete přát… 😆 Když do toho šoupnete nějakej obolus! Na měďáky seru…

  4. palosino123 said, on 16 listopadu, 2011 at 12:41

    Mám Radiožurnál jako budík. A je to skvělá stanice! Víte vy, kolik mám po ránu v hlavě podivnejch šumů? Vy, Dědečkovi Hutkové? Třeba mám rád Kryštofy, ale oni tam mají všude takový divný post-kocovinový synťák, že mi i při kadění hučí v šišce. Ještě mi tam tak zakvičet Bittová, Stereophonics nebo nějaké techno, tak se mi neodlepí hovno od řiti. Chci svého Vašíka Neckáře, Karla, Rollingystonáče, Bítlsáky a hlavně Smokáče!

    • Mimoza said, on 16 listopadu, 2011 at 13:37

      Mám po ránu pomalé a dlouhé rozjezdy a při kadění nesnesu muziku – ticho a MUSÍM si číst. Cokoliv, jinak jak říkáte … se mi neodlepí.
      Také bych si strašně ráda kupovala knihy……. Ach jo, posledního Umberta Eca jsem obrečela. Možná Ježíšek.

      • ondys said, on 16 listopadu, 2011 at 14:20

        :)))) Milá Mimozo, tak už mám zuby a prej vypadám vo deset roků mladší… Kdybych byl nestyda, asi bych dodal, že to je důvod k honění… 😛 Mládí! Uvažoval jsem vo tom, že sem vylepím fotku s neodolatelným, ale pak jsem si to rozmyslel, abych neměl v zádech s exekutory i cizí rozhněvaný ženský, 😆 že jsem z jejich muskejch nadělal zamilovaný buzeranty!

        Naprostej souhlas vohledně vodlepování. Budoucnost knihy je v lidským sraní… A v předminulým Reflexu je zajímavej rozhovor s úžasným Umbertem, v minulým ho prej už vystřídal očividnej trouba (podle mýho kámoše), 😆 nenašel jsem vhodný místo ke čtení…

        • Mimoza said, on 16 listopadu, 2011 at 15:54

          Jenom sem tu krásu vylepte, ať si napravíte reputaci. Po momentce, kterou nafotil Roman na koncertu Bittové, by mohli náhodní kolemjdoucí nabýt dojmu, že jste nějakej retarda. 🙂

          Zrovna včera jsem narazila pod Jeremym na Vaši fotku cvaknutou někde na komíně. Takhle rajcovně už nebudete vypadat ani s novejma zubama. Né, kecám je to jak říkala Chytilka….baby stárrrnou otřesně, chlapi vypadaj dlouho dobře, až najednou zdechnou.

          Jestli není rozhovor v placené zóně, určitě si ho dohledám přečtu. Dík. Tištěný RX jsem nekoupila asi rok. Dřívější droga nějak ztratila šťávu.

          • ondys said, on 16 listopadu, 2011 at 18:29

            :))))))))) Ani Vám nebudu popisovat, jak jsem se vymóóódil na finančák před lety, kdy ze mne mámili nějaký prachy a já v tý době jedl, jen když mi někdo nabídl… Však jsem byl švarnej se šedesáti čtyřmi kily, stabilně mívám něco přes vosumdesát. Ještě dneska se musím smát při vzpomínce na výraz paní, co mne nemohla poznat. S tím naším 😛 společenským pokrokem, kdy se cejtí vohroženej už i miliardář, je občas sranda. 😆 Nejvíc při televizním pohledu do parlamentu na nejpříkladnější lidumily! Tohle provozovat někde v parku, všichni skončí v cele za ohrožování mravní výchovy a zneužívání…

            Tohle musíte vidět, pracovně jsem si to nazval: O pionýrech a svazácích!

            http://www.stream.cz/onemanshow/628349-76-dil-one-man-show-jiri-langmajer

            😯 Síla pospolitosti:

            http://www.novinky.cz/krimi/250812-romove-zbili-mistostarostku-obce-chteli-socialni-davky.html

            • Mimoza said, on 16 listopadu, 2011 at 21:15

              Zkoukla jsem to. Kazmův humor nějak nepobírám a jde mimo mě, nicméně Langoš se projevil jako úplnej vůl.

              • ondys said, on 16 listopadu, 2011 at 21:42

                😛 Humor asi nebude výstižný slovo, jinak na mne působí stejně ta současně místní 🙄 úspěšná cesta za slávou…

                • Mimoza said, on 16 listopadu, 2011 at 22:59

                  Drzé čelo lepší než poplužní dvůr. Musím mu přičíst malé plus. Na své cestě za slávou aspoň nepoužívá fekální terminilogii, nekrká a neprdí.

                  • ondys said, on 16 listopadu, 2011 at 23:26

                    😆 Dík, taky mi nedošlo, jak zrovna tohle je důležitý při manipulaci s obsahem plným sraček. 😯 Já vůl pak nikdy nemůžu bejt slavnej a milovanej davem, asi už je na čase se 😛 aspoň picnout prakem…

                    • Mimoza said, on 16 listopadu, 2011 at 23:57

                      Není to důležité, jen dělá sledování sraček snesitelnějším.

                      A nesrovnávejte se s druhořadým komikem. Pro mě milovanej spisovatel jste a já vydám za kus davu. 🙂

                    • ondys said, on 17 listopadu, 2011 at 00:06

                      :))))))) Tak jo, tomu říkám protekce, škoda, že nešéfujete řeznickýmu krámu… 😆 Dobrou, milá… ehm… 😛 příkladnej kuse davu.

                  • ondys said, on 16 listopadu, 2011 at 23:30

                    😉 Co jste říkala těm cigošům? 😆 Asi vypukne pěknej šrumec, až jim lidumilní gádžové nahoře prošustrujou a rozkradou všechny love!

                    • Mimoza said, on 17 listopadu, 2011 at 00:03

                      Jsem jen slabá stařenka a do budoucna vážně přemýšlím o zbrojním pase.

                    • ondys said, on 17 listopadu, 2011 at 00:11

                      😉 Čekaj nás hodně vošklivý a nechutný a jeden se aspoň uklidňuje, že je už zvyklej a starej…

                    • Mimoza said, on 17 listopadu, 2011 at 00:25

                      Přesně! Jenže už teď je to tu jak na divokým západě a člověk se bojí koupit lístky do kina na sedmou a vracet se domů městem po desáté.
                      Nebude zbytí, než se prostřílet. Dělám si prdel, ale co je to za život s takovým omezením?

                    • Mimoza said, on 17 listopadu, 2011 at 00:30

                      Odmítám ustupovat ksindlu a vzdávat se tak po kouscích svobody.

                      Dobrou dědoušku. 🙂

  5. ondys said, on 2 prosince, 2011 at 14:16

    😉 Někdo to sem vložil bez mailový adresy, tak jsem to uvedl pod svým…
    Petr Dorůžka – World Music » Hudba na Radiožurnálu

    😛 A tohle je zas moje iniciativa:

    http://www.lidovky.cz/kvuli-hudbe-na-cro1-uz-jsem-rozmlatila-tri-radia-frr-/ln-media.asp?c=A111201_224752_ln-media_rka


Napsat komentář